BOSNIAN WORLD BOSNIAKS – ILLYRIANS


“Bosanski historičar prof.dr Enver Imamović vjeruje da savremeni Bošnjaci ne nastavljaju rodove nijednog slovenskog plemena, već drevnog ilirskog plemena zvanog “Posen”. Daje ozbiljnu referencu u prilog svojoj izjavi i navodi drevnog grčkog povjesničara Appaina iz Aleksandrije (oko 95. – 165. p. n. e.) koji spominje ilirsko pleme po imenu “Posen” koje živi na teritorijama današnje Bosne i Hercegovine. Gospodin Imamović potvrđuje da termin “Posen” nije ništa drugo doli iskvareni oblik ilirskog izraza “Bosen”.

Dakle, prof.dr Enver Imamović zaključuje da kada govorimo o modernim Bošnjacima i drevnim Ilirskim Posenima, govorimo o „jednom te istom narodu s istim imenom i historijskim kontinuitetom od 2.000 godina“.

Da bi podržao svoju teoriju o ilirskom porijeklu Bošnjaka, Imamović spominje da je samo ime Bosna prijeslavensko i da je postojalo mnogo prije nego što su se srpska i hrvatska plemena preselila na Balkan. Dakle, on spominje da se „već u rimsko doba Bosna zvala Bassania“.

Dr. Enver Imamović u svojoj knjizi „Historija bosanske vojske“ opširno opisuje bosanske Ilire, njihov vojni i društveni sistem. Za ovaj je tekst najvažniji dio knjige onaj koji opisuje ogromnu gustoću Ilira u Bosni prije pojave Rimljana, kasnije i Slovena:

Nakon što su osvojili primorska plemena, Rimljani su krenuli prema unutrašnjosti. U to vrijeme Bosnu su naseljavala brojna ilirska plemena. Okolna plemena smatrala su ih posebno hrabrima i ratobornima.

Nakon što su pokorili obalna plemena Rimljani su krenuli u unutrašnjost zemlje. U to doba Bosna i Hercegovina je bila naseljena brojnim ilirskim plemenima. Ona su od okolnih plemena smatrana izuzetno hrabrim i ratobornim.

Sjeverozapadnu Bosnu naseljavali su Japodi. Istočno do njih, između rijeka Vrbasa i Bosne, živjeli su Mezeji a u srednjem Podrinju Dindari. Desitijati su naseljavali srednju Bosnu, Dalmati zapadnu, a Ardijejci južnu Hercegovinu i primorje.

Prema prof. dr. Enveru Imamoviću i akademiku Muhamedu Filipoviću, bošnjački narod su direktni potomci Ilira, što se lako može potvrditi raznim analizama, posebno historijskim, ali i religioznim.

Dugo se smatralo da su Albanci jedini direktni potomci Ilira, međutim stvari koje je gospodin Imamović i gospodin Filipović su iznijeli u svojim historijskim analizama, a radovi su potvrdili nalaze švajcarskog instituta IGENEA. Naime, stručnjaci instituta došli su do zaključka da samo 20% Albanaca ima ilirski gen, dok s druge strane također taj gen ima 40% Bosanaca.

Kada su Sloveni stigli na Balkan izvršili su genocid nad Ilirima, vjeruje se da ih je 4 miliona ubijeno, a preživjeli su se morali prisilno asimilirati u zajednicu Slovena. Međutim, ponosni duh bosanskih Ilira nikada nije nestao, niti je prestao pružati otpor Slovenima.

/Preveo sa engleskog, hc/


Izvor: ilirikon.wordpress.com

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.